Luo (v) uus

Taidetta ja terapiaa

Mitä luovuus on? Mistä tietää onko meissä luovuutta? Entäs jos en osaakaan olla oikealla tavalla luova?

Luovuudesta puhuessa kuulen usein ihmisten kertovan, etteivät he ole koskaan osanneet maalata tai piirtää. He alkavat ensimmäisenä luettelemaan asioita missä ovat epäonnistuneet. Siihen liittyy epäonnistumisen pelkoa sekä häpeän tunnetta. Onko se luovuutta?

`Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne.` -Albert Einstein

Luovuus on olemista, etsimistä ja uteliaisuutta. Se on keskeneräisyyden hyväksymistä.

Täydellistä hetkeä ei tule koskaan. Luovuus on löydettävissä jokaisesta repaleisesta hetkestä. Se piileskelee arkisessa epätäydellisyydessä. Se on aina ollut sinussa. Se tulee aina olemaan sinussa. Ehkä kyse onkin siitä uskaltaudutko katsomaan mitä kaikkea sinussa on jo. Yleensä olemme itse itsemme pahimpia arvostelijoita. Luovuus vaatii tilaa purkautua omalla painollaan. Se ei ole suorittamista. Jos olemme kovan stressin alla, voimme purkaa painetta tekemällä intensiivisesti jotain, mikä vapauttaa hartiamme lepotilaan ja saa hengityksemme virtaamaan. Joskus taas tekeminen vaatii rauhallista keskittymistä. Tyhjää tilaa, aikaa ja äänettömyyttä. Työskentelytapoja on monenlaisia.

`Olen ollut monen zen-mestarin opissa. Ne ovat kaikki olleet kissoja. `

– Eckhart Tolle

Lapsilla ja eläimillä on taito hyppysissä. He heittäytyvät hetkeen ja antavat sen viedä mennessään. Me kaikki pystymme samaan, kun annamme itsellemme aikaa purkaa mielemme kerroksia kaikista vaatimuksista, uskomuksista ja odotuksista paljaaksi. Meissä jokaisessa on enemmän kuin tiedämmekään. Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä tutkimusmatkalle omaan itseensä. Voimme löytää sisäisen lapsen ilon, onnen ja keveyden uudelleen. Ja jälleen uudelleen. Siitä voi tulla huomaamatta tapa hahmottaa tunteita, voimavaroja sekä toiveita. Voimme myös löytää itsestämme vastauksia ja työkaluja, mitkä ovat räätälöity meidän omiin henkilökohtaisiin tarpeisiin sopiviksi. Meissä itsessämme on loputtomasti ammennettava aarrearkku.

Vastaa